11 Temmuz 2013 Perşembe

Öpücükler Dean'e

James Dean'in yıldızı ölümünden 50 yıl sonra hâlâ parlıyor. Asi gençliğin değişmeyen sembolünün pembe granitten mezar taşını 50'nci yıldönümünde kırmızı ruj izleri süslüyor.
Zaman içinde donmuş gibi sonsuza dek yakışıklı, soğukkanlı ve melankolik ifadesiyle Dean, her nesilde yeni hayranlar kazanmaya devam ediyor. ABD'de dün başlayan yıldönümü anmaları kapsamında Dean'in doğum yeri olan Indiana eyaletinin Marion kentinde üç günlük bir festival düzenleniyor. Aralarında Dennis Hopper ve Martin Sheen gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 100 bin kişinin beklendiği festivalde Dean'in üç büyük filmi 'East of Eden', 'Rebel Without A Cause' ve 'Giant' kentin havaalanında dev ekranda gösterilecek.
ABD'li film tarihçisi David Thomson'a göre bu Indiana'lı çiftlik çocuğunun efsane olma nedeni, kısmen çıkışını yaptığı dönem. Konformist Eisenhower dönemi gençlerinin geleneklere karşı kahraman aradığı sıralarda beyazperdeye adım atan Dean, oyunculuğu ve öfke dolu duruşuyla ünlenmiş, 24 yaşında kariyerinin zirvesindeyken gelen erken ölümü ise onu Marlon Brando ya da Elvis Presley'in başına gelen yaşlılık tahribatından koruyarak efsane koltuğuna oturtmuştu. James Dean, 1940'ta annesi, o henüz dokuz yaşındayken öldüğünde Kaliforniya'da yaşıyordu.
Bu olaydan sonra babası tarafından amcasının Fairmount'taki çiftliğine gönderilen Dean'in 61 yaşındaki kuzeni Marcus Winslow Jr., küçük James'in sevgi dolu bir ortamda büyümesine karşılıkher zaman, annesinin ölüm üznünü taşıdığını söylüyor.
Oyunculukta kariyer yapmayı kafasına koyan Dean, 1949 yılında Kalifornia Üniversitesi'ne, oradan da son derece prestijli Actors Studio'ya kabul
edilmişti. İlk başrolü 'East of Eden'da kaptıktan sonra sırasıyla Rebel ve Giant'ta hayranlarının kalbini fethetmişti. Ancak 30 Eylül 1955'te aynı hızla gelen ölümü, gümüş rengi Porche Spyder arabasıyla çarptığı bir vagon şeklinde karşısına çıkmıştı.
Şimdi ise yaşadığı kasaba hediyelik dükkânları, müzeleri, 'James Dean'e en çok benzeyen kişi' yarışmaları ve klasik otomobil şovlarıyla bir James Dean iş merkezine dönüşmüş durumda. Bu haliyle ünlü oyuncu, 2003 yılında Forbes dergisi tarafından yapılan, '5 milyon dolardan çok kazanan ölmüş aktörler' listesinde 15'inci sırada yer aldı.
RADİKAL 04/06/2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder