16 Temmuz 2013 Salı

ekşi sözlükte james dean-2

akıllarda yer etmiş o en ünlü fotoğrafı (hani o gözlerini kısıp uzaklara baktığı fotoğraf) gene gözlüksüz çektirdiğini düşünürsek, üzerine kendisinin ileri derecede astigmat sahibi olduğunu eklersek, o fotoğrafın aslında karizma için kasten çekilmediğini; çekim esnasında james dean'in uzaklarda birşeyi görmeye çalıştığını düşünebiliriz.

kendisi ileri derecede miyoptu. en ünlü sözü: "daha iyi olmalıyım, her zaman daha da iyi olmalıyım, hatta en iyi olmak bile yetmez bana, o kadar iyi olmalıyım ki kimse yanıma dahi gelemesin."
ponshe spider'ı ile giderken kaza geçirmeden birkaç saniye önce söylediği son söz: "bizi görmüş olmalı" olmuştur. ama maalesef çarptiği arabanın sürücüsü onları (jimmy'nin yanında bir arkadaşı da oturmaktadır ve bu arkadaşı kazayı yaralı atlatmıştır) görmemiştir. jimmy'nin boynu kırılıp anında ölmüş, yanında oturan arkadaşı ise arabadan 20m ileri fırlayıp yola düşmüş ama kazayı kırıklarla atlatmıştır.
sadece 6 film cekmistir.
oynadığı filmlerde hep babasıyla sorunlu gençler rolündedir.
1931-1955. indiana doğumludur. kendisi hakkında detaylı bir kaynak isteyenler paul alexander'ın james dean boulevard of broken dreams adlı kitabını edinebilirler. tesadufe bakin ki, kendisi dunyaya geldikten tam 9000 gun sonra hayatini kaybetmistir. aktorun son saatleri:
september 30th, 8:00 a.m.: jimmy arrives at competition motors to check out the new porche with his mechanic,rolf wutheric. 10:00 a.m.: jimmy's father, winton, and uncle, charlie nolan dean, pay him a visit. together they have an early lunch at farmer's market. 1:30 p.m.: jimmy and wutherich pick up sanford roth and bill hickman. the group departs for salinas in two cars. 3:30 p.m.: outside of bakersfield, jimmy receives a ticket for speeding. 5:45 p.m.: at an intersection of routes 466 and 41, near cholame, jimmy's porche collides with a ford sedan driven by donald turnupseed. wutherich is thrown free; jimmy dies within seconds.
bir daniel bedingfield parçası.i wanna know olarak da bilinir.

sinema tarihinde oldukca onemli bi yere sahip olmus ve bi cok insani etkilemis asi idol. uc tane film cevirmis olup bunlar; "east of eden", "rebel without a cause" ve "giant"tir. ikinci filminin tam turkce cevirisinde oldugu gibi "sebepsiz bir isyan yada isyankar"dir aslında kendisi ama bu pek mevzuda edilmemistir.
bir arkadaşıyla birlikte başvurduğu filmlere oyuncu ayarlayan bir ajanstaki ilk konuşmasında ileride ne tür bir adam olacağını belli eden adam. zira arkadaşı "ne iş verseniz yaparım her yola gelirim" derken, james ağabeyimiz "beni başrol dışndaki herhangi bir şey için aramayın" demiştir.
kaza yapıp öldüğü arabasına verdiği ad little bastarddır.arabanın üzerinde de yazılıdır.
rebel without a cause adlı filmde, jim karakteriyle, judy ile şu diyalogu yapmış şahsiyet.
judy: all my life, i've been . i've been waiting for someone to love me, and now i love someone. and it's so easy. why is it so easy now?
jim: i don't know; it is for me, too.
judy: i love you, jim. i really mean it.
jim: well, i mean it...
bazen televizyonda, gazetede, radyoda kısacası herhangi bir yerde bir gencin öldüğünü duyduğumuzda üzülürüm. ama ilahi bir adalet çerçevesinde düşünmek gerekirse; o' nun ölümünde bir anlam arıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder